Wilde zwijnen jacht is geopend

Jachtseizoen van 1 juli tot 28 februari

Als je aan de Veluwe denkt, denk je al snel aan loslopend wild in de vrije natuur. Wanneer je er rondrijdt of loopt, kom je heel vaak sporen tegen van wilde zwijnen. Omgeploegde grond wil zeggen dat de zwijnen op zoek waren naar insecten, kiemen en eikels. Het wilde zwijn is een alleseter!
 

Obelix wist het al: zwijn is lekker om te eten.

 
Tenminste, als je het goede zwijn hebt. Leeftijd, geslacht, jaargetijde en gesteldheid zijn hierbij van belang. Een vrouwelijke overloper is in oktober het summum. Een overloper is een zwijn in de leeftijd tussen big en volwassen zwijn. Mannelijke zwijnen kunnen een berensmaak hebben.
 
De jacht op het zwijn
Dit jaar is de zwijnenstand op de Veluwe erg groot. De provincie heeft dan ook een fors afschot bepaald. Het is aan de jager en de  natuurbeheerders om middels een juiste selectie te zorgen voor een gezonde en verantwoorde populatie. Wilde zwijnen kunnen namelijk schade aanrichten aan de landbouw. Er mag dan gejaagd worden om de populaties in omvang te beperken.
 
Bereidingstips van Victor
In oktober vallen de eikels en kunnen de zwijnen lekker aandikken met een smakelijk vetlaagje. Wanneer je een zwijn vilt kan je er het beste voor zorgen dat je op het vlies vilt zodat het vetlaagje mooi op de achterbouten, rug en schouder blijft. Persoonlijk vind ik de schouder en de procureur het meest smaakvol. Lekker bereiden op het been met peper en zout en wat rozemarijn, eventueel met wat knoflook. De rug is perfect te verwerken tot zwijnsrib. Verwijder het dikke zeentje en laat het vet zitten. Het zadeltje kan in zijn geheel verwerkt worden, laat ook hier het vetlaagje zitten. 
De achterbout is mooi als een ham te verwerken. Verwijder hiervoor het schaambeen, steek de bilpijp uit, laat de schenkel zitten en injecteer de bout met pekel. Na een dag rust kan je de bout licht koud roken. Na afkoeling bind je de bout op zodat het langzaam wordt gegaard. Tip: na het garen minimaal een dag laten rusten en dan... snijden maar. 
Succes met deze bereidingen!
Deel deze pagina

Contactgegevens

Suggesties, klantspecifieke oplossing.
Neem contact op met W&G Brinkhorst.

Ede 0318-573600 / Best 0499-375731

Gerelateerde producten

Wellicht interessant voor u

Uit de oude doos: wildavond 1990

Schots hert onweerstaanbaar