Wilde eend: verrassend lekker

Voor ons begint het wildseizoen voor het gevoel al als de wilde eendenjacht is geopend. Nu we twee maanden verder zijn, is de aanvoer goed op gang. Jonge wilde eend is een ware delicatesse. Vooral op het karkas bereid, de borst medium en de boutjes goed gaar.

Heerlijk eenden vlees

Wilde eenden komen tussen april en juni uit het ei. Na de rui (ververen van zomer naar winter) kunnen we pas zien of de eend vrouwelijk (eend) of mannelijk (woerd) is. Ze scharrelen in de vrije natuur hun kostje bij elkaar. Dat doen ze in zoet water waar van alles te vinden is: waterplantjes, eendenkroos, peulvruchten, graan en kreeftjes. U proeft meteen hoe goed hun leven was. Vlees van wilde eend is mager en door de vele bewegingen goed van structuur. Het is aromatisch van smaak en donkerrood van kleur.

De jacht op wilde eenden

De wilde eend is te bejagen vanaf 15 augustus, vanaf een half uur voor zonsondergang tot een half uur na zonsondergang. De eenden trekken `s avonds veelal naar een plas of een ven. De wilde eend is het beste te bejagen in waterrijk gebied in de trek. Alleen eenden die kunnen vliegen mogen bejaagd worden. Jongen wilde eenden kunnen dat pas na een week of tien.

Een andere manier van eendenjacht is de eendenkooi. Met lokeenden en een kooikerhond worden de wilde eenden in netten gelokt. Het grote voordeel van de kooi-eend is dat er geen hagel in het vlees aanwezig is.

Genieten van een regionaal product

Wilde eend is een echt regionaal product. Wilde eenden zijn het lekkerst als ze goed bevleesd zijn en een laagje vet hebben. De bevleesdheid is mede afhankelijk van de buitentemperatuur en de beschikbaarheid en de kwaliteit van het plantaardige voedsel. Het vlees van de wilde eend is scharrelvlees pur sang. Zacht, mals en puur natuur. Heerlijk met zoete worteltjes, een compote en kruimige aardappeltjes.

Meer weten over wilde eend of ons uitgebreide assortiment? Neem gerust contact met ons op!

 

 

Deel deze pagina

Contactgegevens

Suggesties, klantspecifieke oplossing.
Neem contact op met W&G Brinkhorst.

Ede 0318-573600 / Best 0499-375731

Wellicht interessant voor u

Uit de oude doos: wildavond 1990

Schots hert onweerstaanbaar