Lam en het voorjaar

Lam is een prachtig voorjaarsproduct met een unieke en verrassende smaak.

W&G biedt een uitgebreid aanbod Hollands en Nieuw- Zeelands lamsvlees van uitstekende kwaliteit. Maar wat bepaalt nu de kwaliteit en smaak van Lamsvlees? Harry Brinkhorst, een neef van de Brinkhorst familie en handelaar in lammeren, legt het uit.

Zuiglammetjes

De eerste zuiglammetjes worden geboren rond de Paastijd. Dit zijn jonge lammetjes die moedermelk hebben gedronken en in het gras hebben gelopen. Het voorjaarsgras is eiwit- en mineraalrijk voedsel. Omdat deze dieren buiten lopen hebben ze de ruimte en ervaren ze weinig stress. Dit is zeer diervriendelijk en daarnaast worden de lammetjes vrijwel niet bijgevoerd. Dat proef je in de smaak van het vlees.

`Zuiglam is te herkennen aan de mooie, lichtroze kleur`

Zuiglammetjes zijn licht van gewicht, meestal tussen de twaalf en vijftien kilo. Bij de slacht zijn ze gemiddeld tien weken oud. Het vlees van zuiglam is te herkennen aan de mooie, lichtroze kleur. Rond maart worden de eerste lammetjes geboren. Het traditionele Lamsvlees seizoen start op 14 april, het zuiglam seizoen loopt tot ongeveer eind augustus.
 

Een greep uit ons assortiment:

Weidelammeren

Weidelammeren zijn gespeende lammeren en krijgen geen moedermelk meer. Vanaf het moment dat ze in de wei lopen eten ze gras. Dit lam is meestal iets ouder en zwaarder dan een zuiglam. Bij de selectie van het lamsvlees gaat de voorkeur meestal uit naar een ooi. Het vrouwtje is mooier bevleesd met een mooi vetlaagje. Daardoor is de kwaliteit van het vlees beter en is het ook fijner van smaak in vergelijking met de ram.

Herkomst en kwaliteit

De regio waar de lammeren vandaan komen is bepalend voor de kwaliteit en de smaak van lamsvlees. W&G heeft Hollands zuig- en weidelam uit het midden van het land, met name uit de Betuwe waar ze op de klei lopen. Daarnaast is er ook lam uit Nieuw Zeeland. Dit is zeer geschikt voor grotere partijen van bijvoorbeeld lamsboutjes van een bepaald gewicht. Er gaat echter niks boven een Hollands lammetje!

Verwerking en gebruik

Door de korte lijnen is W&G in staat het vlees snel te verwerken en binnen een week aan te bieden. Het zuiglam is jong vlees, dat mals is van zichzelf. Er is in het seizoen een continue aanvoer, met een constante kwaliteit. Van lamsvlees zijn verschillende delen te gebruiken. De bouten, het zadel, de rug voor mooie koteletjes en de nek voor bijvoorbeeld stoofpotjes. Ook lamsrack is erg populair. We leren lam steeds beter kennen in Nederland, want we zien het steeds vaker op het menu
staan. Lamsvlees is een uniek stukje vlees in smaak en bereiding.

Deel deze pagina

Contactgegevens

Suggesties, klantspecifieke oplossing.
Neem contact op met W&G Brinkhorst.

Ede 0318-573600 / Best 0499-375731

Wellicht interessant voor u

Speenvarken: zacht en puur als de lente

Uit de oude doos: wildavond 1990

Uw Wereldse Kipkeuze

Lunchtime

Kip aan het spit, trend van nu