De kunst van het roken

Het roken van vlees is een oude bewaarmethode. Het vlees krijgt zijn specifieke geur en smaak doordat het in de rook  van het smeulende hout wordt gehangen. Waarschijnlijk kan iedereen wel een product noemen dat gerookt is, want het assortiment aan gerookte producten is breed.

Vroeger had men niet de meest luxe apparatuur om vlees te bereiden. Wel hebben zij ontdekt hoe je het beste eten lang kan bewaren, dit deden zij door het vlees te pekelen of te roken. Heel vroeger werd het roken vooral toegepast door mensen die zich geen zout om te pekelen konden permitteren.

Koud roken
Het koude roken gebeurt bij een temperatuur tussen de 10 en 25°C. Voordat een stuk vlees of vis in de rookkast kan, zal het eerst gepekeld moeten worden. Door het vlees (goed) te pekelen wordt de houdbaarheid van het product gegarandeerd. Te kort/ te weinig pekelen zal ervoor zorgen dat je product gaat bederven en dat wil je natuurlijk niet!
Vlees en gevogelte verliest zo’n 25% aan gewicht tijdens het roken. Dit is ook de reden dat een product eerst wordt gewogen voordat het de rookkast in gaat; zo kan er namelijk makkelijk vastgesteld worden of het product lang genoeg gegaard is.
Wanneer je koud rookt is het belangrijk dat je de temperatuur en de rook constant in de gaten houdt, een hele kunst!

Warm roken
Bij warm roken wordt het stuk vlees of vis in de rook van smeulend hout gehangen, vaak van de eik of beuk. Door het vlees warm te roken wordt het product niet langer houdbaar, hierdoor wordt alleen een rooksmaak ontwikkeld. Vlees of gevogelte warm roken  is makkelijker dan koud roken, omdat de temperaturen hoger liggen en het product alleen gegaard wordt.

Ook bij ons zijn er verschillende soorten gerookt vlees en gevogelte te verkrijgen. Neem gerust eens een kijken in ons assortiment!