De Römertopf

Niks meer of minder dan de Duitse vertaling van het woord: Romeinse stoofpot. De ovenschaal dankt zijn naam aan het feit dat vroeger de Romeinen al hun grote stukken vlees verpakten in een laag klei. Zij legden het zo in het vuur en op deze manier gaarde het vlees in zijn eigen sappen. De klei was nat en dit zorgde ervoor dat het vlees niet verbrandde of uitdroogde.

Tegenwoordig gebruiken we een echte aardewerken schaal met deksel: oftewel de Römertopf. Smaken en aroma’s trekken in de schaal waardoor gerechten nog meer smaak en geur krijgen. Vlees, vis, groente of zoete gerechten: alles is mogelijk in de Römertopf. Maar let wel op dat je dit niet allemaal in dezelfde schaal bereid, want de smaken en aroma’s trekken in de schaal.

Door de römertopf voor gebruik eerst in het koude water te zetten, zal deze het water opzuigen. Wanneer deze in een koude oven langzaam opwarmt, zal er een oven in een oven ontstaan. Tijdens het garen van het gerecht zal het water verdampen. Hierdoor ontstaat er nevel en dit zorgt het gerecht. Voedingsstoffen en vitaminen gaan niet verloren tijdens het proces en aanbakken is onmogelijk! Daarnaast geeft de Römertopf natuurlijk ook net iets extra’s wanneer het geserveerd wordt.

Foto: Wildzwijnprocureur