Lam: perfect vlees voor het voorjaar en de zomer

Lam is een prachtig voorjaarsproduct met een unieke verrassende smaak. Deze smaken combineren perfect met voorjaarsgroente en passen bij de zomerse tinten op het bord.

De mogelijkheden met lam zijn eindeloos. Kies je voor een lamsbout, het zadel, de rug voor de mooie koteletten, de nek voor bijvoorbeeld stoofpotjes, de rumps, lamsfilet of voor de heerlijke lamsrack? We leren lamsvlees steeds beter kennen in Nederland. Lam is namelijk een uniek stukje vlees waar je in alle delen de kwaliteit proeft. Een heerlijk stukje voorjaarsvlees.

De regio bepaalt de smaak
Wist je dat de regio waar de lammeren vandaan komen bepalend is voor de kwaliteit en de smaak van het lamsvlees? Je proeft in het vlees namelijk wat de dieren hebben gegeten en hoe ze hebben geleefd. Zuiglammeren bijvoorbeeld worden rond maart geboren, drinken moedermelk en lopen in het voorjaarsgras. Je proeft de smaak van het malse gras en de groene blaadjes.
Zuiglammetjes zijn licht van gewicht (12-15 kg) en bij de slacht gemiddeld 10 weken oud. Het vlees van een zuiglam is te herkennen aan de lichtroze kleur.

Bij W&G Brinkhorst gebruiken we Hollandse zuig- en weidelam uit het midden van het land, met name uit de Betuwe waar de lammeren op de klei lopen. Door de korte lijnen is er een continue aanvoer, met een continue kwaliteit. Daarnaast wordt er ook lam gebruikt uit Nieuw-Zeeland, maar er gaat niks boven een echt Hollands lammetje!

foto: lamsrack