‘Wereldse smaken’
De mens is zijn hele bestaan al op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Al meer dan 500 jaar reizen mensen de wereld rond en ontdekken zij van alles. Niet altijd bewust, want hé: daar ontdekte Columbus opeens Amerika in 1492.
Als we kijken in de keuken genieten we al eeuwen lang van de wereldse smaken. Toen in 1602 de VOC werd opgericht kwamen er nog meer specerijen en kruiden vanuit Azië naar Europa. Veel hiervan wordt nog steeds gebruikt en we vergeten soms zelfs dat deze niet oorspronkelijk uit Nederland komen, denk aan komijn, koriander en citroengras bijvoorbeeld.
Pizza, paté, goulash, paella; allemaal gerechten uit Europa. Nog regelmatig genieten we van deze recepten uit de landen rondom Nederland, maar de andere wereldse invloeden zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Lees hieronder over twee invloeden uit Indonesië in de Nederlandse keuken
Saté Ajam
Het meest bekende recept uit Indonesië is wel de saté. Het traditionele stokje met stukjes vlees vind je overal. Oorspronkelijk was saté een gerecht met drie stukjes geroosterd vlees, dit is allang niet meer. De spiesen zijn tegenwoordig steeds groter, bevatten een of meerdere soorten vlees en worden op diverse manieren gemarineerd. Toch is het een kunst om goede saté te maken! Bij W&G Brinkhorst is dit een van onze specialiteiten we bieden veel variatie in smaak en gewicht, elk saté wordt ambachtelijk gemaakt.
Rendang
Redang is een gerecht dat meer in opkomst is. In 2011 is dit gerecht al door CNN verkozen tot het lekkerste gerecht van de wereld! En niet zonder reden: buiten Indonesië wordt rendang vaak omschreven als ‘curry’, maar een echte rendang lijk hier niet echt op. Rendang is een stoofgerecht, het vlees wordt langzaam gegaard in kokosmelk met verschillende kruiden en specerijen erbij. Een traditionele rendang wordt helemaal ingekookt, heerlijk met rijst. Wij kiezen er voor om onze rendang ook te combineren met friet, een heerlijk gerecht waar meerdere keukens elkaar ontmoeten!
‘’De ontdekking van een nieuw gerecht draagt meer bij tot het menselijk geluk dan de ontdekking van een nieuwe ster.’’ – Anthelme Brillat-Savarin